Leden 2017

Jablíčko zvané "Železník"

31. ledna 2017 v 21:01 ZDRAVÍ I ALTERNATIVNĚ

JABLÍČKO ZVANÉ "ŽELEZNÍK"






V případě, že lékaři byla diagnostikována anemie (chudokrevnost, nedostatek železa v lidském těle), či právě jako její prevence, můžeme zvýšit příjem železa do organismu níže uvedeným stařičkým lidovým receptem.

Železo je minerální a stopový prvek, jež je důležitý pro přenos kyslíku z plic ke všem tělním buňkám. Při nedostatku železa může mít člověk narušenou imunitu, metabolismus, vyměšování, termoregulaci, ba i mozek. Dostatečná hladina železa v těle je zkrátka velmi důležitá.

Anemické bývají přechodně ženy v těhotenství, ženy a dívky v období menstruace, ale i mnozí další.




Samotná metoda je velmi jednoduchá:

Suroviny:
Opatříme si 8-12 nových velikých/dlouhých kvalitních ocelových stavebních hřebíků.
Nebo můžeme vykombinovat hřebíky ocelové a hřebíky pozinkované.
Dále je nutné vlastnit čerstvé jablíčko.

Pracovní postup a aplikace:
Nové hřebíky detergentem omyjeme a osušíme je (papírovým) ubrouskem. Jablíčko rovněž opláchneme a osušíme. Pak do těla jablíčka vetkneme všechny hřebíky a necháme je tam několik hodin. Nejlepší je udělat z jablíčka "ježka" večer a ráno pak jablko sníst. Protože příroda je moudrá a úžasná, a jablíčko obsahuje dostatek mědi, vitamínu C a mnoho dalších důležitých látek, tak se železo z hřebíků do jablka vstřebá a udrží se v něm, a to zcela přirozeným způsobem.

Jablíčko následně pozřeme jako vynikající a snadno stravitelný zdroj železa. Je důležité, abychom těsně před ním a po něm ještě nejméně 30-60 minut nic dalšího nejedli a nepili, protože jiná potrava či nápoj může obsahovat inhibitory, jež by příjmu železa z jablíčka do těla zabránily.



Dalšími rostlinnými zdroji železa jsou:
- Klíčky
- Celozrnné obiloviny
- Chléb
- Kvasnice
- Čočka
- Meruňky
- Mandle
- Houby
- Hrášek
- Kokos
- Oříšky
- Špenát
Ten však obsahuje současně i velké množství kyseliny šťavelové, která vstřebávání železa do organismu brání. Přemíru šťavelanů v těle znají ti, jež zažili ledvinovou koliku. Ledvinový písek, kamínky a bolesti jsou zapřičiněné právě v ledvinách usazenou nadmírou šťavelanů.

(K odstraňování onemocnění vylučovací soustavy vč. ledvin se dostaneme jindy. Dnes jsme u anemie. :-) "Ledvináři", zatím alespoň popíjejte ledvinové bylinné čaje Dr. Popova, firmy Devatero bylin a pod., a dodržujte zásady z obecné diety p. Ing. Jiřího Janči, CSc.




Živočišnými zdroji železa jsou:
- Vejce
- Hovězí, vepřová a jehněčí játra
Dříve jsem jejich konzumaci doporučovala, což si dnes už ale vůbec netroufnu. (Nevím, z jakého chovu a prostředí zvíře pocházelo, jak bylo ustájené..., čím ho krmili..., zda nestrádalo..., zda dostávalo nebo ne růstové hormony a další škodliviny, jež jsou pochopitelně trvale obsaženy v jeho těle, v mase, byť nyní již mrtvém. Ano, pojídáme mrtvoly. Důležitý je i způsob porážky a kolik stresových hormonů se v těle zvířete z utrpení a strachu před jeho zabitím nahromadilo. A to i na běžných jatkách, nejen na jatkách halal... Všechny do těla vyloučené stresové hormony a mnoho dalších škodlivin jsou obsaženy ve stejku, guláši a pod., nejen ve vnitřnostech. Víte, jak vypadá chemicky polévka-vývar z masa? Laboratoř vám sdělí, že v talíři máte vodu, trochu živočišných bílkovin v různém stádiu rozkladu, močovinu a tuk. A to ještě není polévka osolená, někdo nechtíc může přidat glutaman, další zajímavostí pro organismus budou i vložky do polévky nebo její zahušťování... atd. :-(

Toto není propagace vegetariánství a veganství, jen konstatování faktů. Každý si rozhodne sám, co bude konzumovat - a pak taky bude vědět, z čeho je zdráv, nebo z čeho stoná. Přičemž je mi jasné, že problém se dále dotýká ceny mnoha různých potravin, jejichž koupě či spíše nekoupě nekolidují s výší příjmů mnoha našich obyvatel a obyvatel celoplanetárně. Mnozí z nás vědí, jak žít zdravě, ale nemají na to dostatek finančních prostředků.





Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada.
Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.

Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/jablicko-zvane-zeleznik
Děkuji za pochopení.




Ořechová másla a pomazánky lahodně, zdravě i nezdravě

28. ledna 2017 v 18:07 RECEPTY, VAŘENÍ

OŘECHOVÁ MÁSLA A POMAZÁNKY LAHODNĚ, ZDRAVĚ I NEZDRAVĚ





Elixír zdraví - Ořechy 1
(recepty na lahodná zdravá ořechová másla a pomazánky)
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/elixir-zdravi-orechy

Elixír zdraví - Ořechy 2
(recepty na nezdravá ořechová másla a pomazánky, jež nám ale stejně chutnají)
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/elixir-zdravi-orechy-2



Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada.
Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.

Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden i níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/
orechova-masla-a-pomazanky-lahodne-zdrave-i-nezdrave
Děkuji za pochopení.



Elixír zdraví - Ořechy 2

28. ledna 2017 v 15:26 ZDRAVÍ I ALTERNATIVNĚ

ELIXÍR ZDRAVÍ - OŘECHY 2

Pokračování části 1 s tím rozdílem,
že zde jsou uvedeny elixíry nezdraví,
byť "se snaží tvářit jako slušné" ořechy...
:-)







Pro úplnost uvádím i domácí výrobu ořechových másel a pomazánek, jež zdravé téměř nejsou, nebo jsou z hlediska léčení organismu a péče o něj přímo škodlivé - ale doma je vyrobit lze...

A neb nám chutnají, tak je vyrábíme a občas jimi svá játra, "ládví" i duši oblažujeme..., byť víme, že hřešíme. :-) Naprosto nejnezdravější v celé plejádě popsané níže je arašídové máslo, ať již doma vyrobené nebo koupené. Arašídy jsou 2. nejnezdravější potravinou planety, naše játra je neumějí trávit, v důsledku toho pochopitelně je poškozena i slinivka, složení krve, tj. "poškozen celý člověk od hlavy až k patě". Arašídy rovněž zakládají nejen na alergie, ale i na mnohem vážnější potíže rozličného druhu. Arašídům bychom se opravdu měli co nejvíce vyhýbat! Pokud se dotazujete, která je první nejnezdravější potravina, tak je to popkorn, protože naše tělo "polystyren" trávit neumí - kukuřice to už není! Dalšími škodlivinami v pořadí jsou instantní výrobky... atd.

Tyto poznatky léty vyzkoušené, prověřené. Učinil je již před mnoha a mnoha lety náš významný léčitel a chemik p. Ing. Jiří Janča, CSc., jehož jsem byla žákyní a asistentkou. Škodlivost zmiňovaných produktů popsal i ve svých knihách věnovaných prevenci a léčbě v oblasti zdraví.



LÍSKOOŘÍŠKOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny:
80 g medu, melasy nebo javorového sirupu
100 g lískových oříšků
30 g holandského kakaa
5 lžic vody
1 PL rostlinného oleje
vanilkový extrakt
sůl

Pracovní postup:
Lískové oříšky bez slupek krátce upražíme v troubě při 180° C, přendáme je do mixéru a přidáme k nim kakao, med nebo javorový sirup, trochu vanilkového extraktu, špetku soli a podle potřeby vodu. Vše důkladně rozmixujeme a pomazánku v uzavíratelných sklenicích uložíme do chladna.



ČOKO-LÍSKOVÁ DVOUBAREVNÁ POMAZÁNKA KINDERLÁDA

Suroviny:
300 g krystalový cukr
300 ml voda
2 bal. vanilkový cukr
250 g máslo
500 g sušené mléko
2 lžíce kakao

Druhá varianta s lískovými oříšky:
400 g krystalový cukr
300 ml voda
3 bal. vanilkový cukr
250 g máslo
500 g sušené mléko
50 g mleté lískové oříšky
2 lžíce kakao

Postup přípravy:
Krystalový a vanilkový cukr dáme do misky, zalijeme ho vařící vodou a přidáme na menší části nakrájené máslo. Mícháním ho rozpustíme, přidáme sušené mléko a mixérem šleháme cca 5 minut, dokud nedostaneme jemnou hmotu bez hrudek.

Polovinu oddělíme a přidáme do ní kakao. Promícháme a naplníme do sklenic, na jednu stranu bílý krém a na druhou stranu tmavý krém. Skladujeme v uzavřené nádobě v chladničce.

Při druhé variantě krému postupujeme stejně jako při prvním postupu, navíc přidáme do směsi jemně namleté lískové oříšky.

Obměna:
Pomazánka může být i tříbarevná (např. ještě růžová) za použití potravinářského barviva, jež jsme do základní směsi vmíchali. V tomto případě by se směs dělila na 3 díly, jeden by zůstal původní, druhý obarvujeme barvivem na růžovo a třetí kakaem na hnědo.





DOMÁCÍ NUTELLA 1

Suroviny:
1 šálek lískových ořechů
2 šálky mléka
2 šálky krystalového cukru
2 ks vejce
3 rovné lžíce kakaa (nebo 1 vrchovatá lžíce)
4 lžíce hladké mouky
1 lžička másla

Pracovní postup:
Lískové ořechy bez slupky orestujeme na suché pánvi 10 - 15 minut. Necháme je vychladnout a vložíme je do mixeru. Rozmixujeme je na hladkou hmotu.

Mléko ohřejeme. Vajíčka s cukrem vymixujeme, přidáme mouku, kakao a máslo. Když je mléko horké, pomalu přidáváme oříškovou směs a vaříme do zhoustnutí. Pokud krém není hladký, tak nezoufejte. Dejte to zpět do mixéru a mixujte do hladka.

Hotovou domácí nutelou naplníme připravené skleněné nádoby s víčkem, které pak uložíme v lednici.




DOMÁCÍ NUTELLA 2

Suroviny:
100 g lískových oříšků
1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka
200 g mléčné čokolády
2 lžíce holandského kakaa
smetana
vanilkový extrakt
sůl

Pracovní postup:
Čokoládu rozpustíme v kondenzovaném mléce a necháme trochu vychladnout. Pokud máme oříšky neloupané, opražíme je v troubě vyhřáté na 180°C, až jim začnou praskat slupky - to trvá asi 10 minut. Ještě horké oříšky zabalíme do čisté utěrky a promačkámee, aby se oloupaly. Nevadí ale, když sem tam nějaká slupka zůstane. Pokud máme oříšky už oloupané, krok s utěrkou vynecháme, ale opražíme je také. Pomazánka bude mít lepší chuť.

Oříšky přemístíme do robotu a rozmixujeme na co nejjemnější hmotu. Přidáme kakao, půl lžičky vanilkového extraktu, špetku soli, rozpuštěnou čokoládu a znovu mixujeme. Pomazánku můžeme naředit horkou vodou nebo smetanou, aby se lépe roztírala.

Hotovou pomazánku vložíme do skleniček a uskladníme v lednici.





DOMÁCÍ POMAZÁNKA Z KAKAA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

Suroviny:
1 balení slazeného kondenzovaného mléka
200 gramů mléčné čokolády
2 lžíce holandského kakaa
200 gramů lískových oříšků
smetana
vanilkový extrakt
chilli
sůl

Pracovní postup:
Čokoládu rozpustíte v ohřátém kondenzovaném mléku a směs necháte vychladnout. Pokud máme lískové oříšky neloupané, rozložíme je na plech a necháme v troubě při teplotě 180° C tak dlouho, až na nich budou slupky praskat. Ještě horké oříšky dáme do čisté látkové utěrky a promačkáme, čímž je jednoduše a rychle oloupeme. Máme-li oříšky koupené už oloupané, pak je pouze v troubě krátce opražíme.

Oříšky v kuchyňské robotu důkladně rozmixujeme, pak k nim přisypeme kakao, přidáme kondenzované mléko s rozpuštěnou čokoládou, půl lžičky vanilky, chilli koření a mírně osolíme. Vše znovu důkladně promixujeme. Pokud je potřeba směs naředit, zalijeme ji smetanou, pomazánka se pak lépe roztírá.

Hotovou pomazánku přendáme do skleniček, důkladně je uzavřeme a uložíme do chladničky.

Obměna, dvoubarevná pomazánka:
Připravíme si ještě jednu směs, ale mléčnou čokoládu v ní nahradíme čokoládou bílou a úplně vynecháme kakao. Vzniklý krém pak při plnění do skleniček střídáme s tmavým.





ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Suroviny:
400 g bio nepražených arašídů
1 pl medu nebo sirupu
1 čl mořské nebo himalájské soli

Pracovní postup:
Arašídy musíme nejprve opražit. Jak možná víte, arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina. Syrové by vám moc nechutnaly a ani se nedoporučují syrové konzumovat. Až po upražení budou křehké a získají svojí typickou chuť. Upražit je můžete na pánvi nebo na plechu. V obou případech na sucho.

Pokud zvolíte pánev, trvá to opravdu jen pár minut. Opékejte je na mírném plamenu a stále promíchávejte. Jakmile budou zlatavé ze všech stran a začnou vonět, máte hotovo.

Pokud je budete opékat v troubě, roztopte ji předem na 180 stupňů, rozložte buráky na plech do jedné vrstvy a vložte do rozpálené trouby. Často je hlídejte a několikrát promíchejte. Bude to trvat přibližně 10-15 minut.

Přendejte je na talířek a nechte vychladnout. Nyní přijde na řadu mixér. Potřebujete sekáček s otočným nožem. Čím vyšší výkon, tím lepší.

Pokud budete chtít "crunchy" variantu, tedy s křupavými kousky, nejprve arašídy nasekejte na hrubo. Odeberete dvě lžíce stranou.

Pokračujte v mixování dál, až získáte jemný prášek. Po každé fázi nechte mixér aspoň chvilku odpočinout, abyste ho nezavařili.

Jak budete pokračovat, začne se uvolňovat olej a tím se z prášku začnou vytvářet hrudky. Tyhle kusy se začnou držet na stěnách, takže budete muset co chvíli mixování zastavit a se sekáčkem zatřepat. Hrudky budou větší a více kompaktní.

Jakmile přijde chvíle, že už kusy nebudou ulpívat na stěnách, ale začne se dole vytvářet kaše, kterou budete moci už kontinuálně mixovat, máte skoro vyhráno.

V tuhle chvíli přidejte sirup a sůl. Není to sice nutné, ale dodá to chuti opravdový šmrnc! Teď už jen mixujte do požadované konzistence. Záleží jen na vás, jestli chcete máslo dokonale hladké nebo může být trochu hrubší.

Když už jste s výsledkem spokojení, vmíchejte arašídové kousky, pokud jste si je na začátku dali stranou.

Burákovou pomazánku přendejte do připravené vyvařené sklenice a zavíčkujte. Uchovávejte v ledničce.



Zdroj:
http://www.nejrecept.cz/recept/domaci-kinderlada-r2405
http://veganza.cz/index.php/ostatni/383-domaci-arasidove-maslo
https://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/moucniky-a-dezerty/42425-nekupujeme-vyrabime-domaci-nutella-vas-nadchne




Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada.
Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.


Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/elixir-zdravi-orechy-2
Děkuji za pochopení.




Elixír zdraví - Ořechy 1

28. ledna 2017 v 10:25 ZDRAVÍ I ALTERNATIVNĚ

ELIXÍR ZDRAVÍ - OŘECHY 1




Existuje celá řada druhů ořechů. Všichni známe ořechy vlašské, lískové, kešu, para, burské, pistáciové, kokosové, pekanové, makadamové. Někteří z nás si ale neuvědomují, jak důležitou součástí naší stravy a důležitou složkou pro uchování zdraví ořechy jsou. Ony jsou totiž nejenom pochoutkou, ale i důležitým zdrojem bílkovin a esenciálních mastných kyselin, jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, dále pak C a E včetně minerálních látek: hořčík, železo, fosfor, mangan, vápník, draslík, měď a zinek. Vzpomenout musíme také omega-3 nenasycenéh mastné kyseliny. Zkrátka ořechy nám pomáhají budovat tělo a vyživovat hlavně mozek. Podporují totiž nervy, paměť, soustředění a duševní činnost a čilost.

Existuje dokonce i vědecká studie o tom, jaký vliv má konzumace brazilských (para) ořechů na hladinu cholesterolu v krvi. Testovaným dobrovolníkům podali dávky 0, 5, 20 a 50 gramů brazilských ořechů (přibližně 0, 1, 4 a 10 ořechů) a pak v různých časových intervalech měřili jejich hladiny špatného LDL a dobrého HDL cholesterolu. Výsledky vědce přímo šokovaly. Hladiny "špatného" cholesterolu se začaly snižovat a dobrého zvyšovat již po 9 hodinách od konzumace para ořechů.

Za co vděčí brazilské ořechy svému účinku na cholesterol?

Vědci předpokládají, že za svůj účinek na snižování špatného a zvyšování dobrého cholesterolu vděčí brazilské ořechy především vysokému obsahu selenu. Selen je v těle součástí přibližně 20 enzymů, které mají silné antioxidační účinky. Dokáže chránit tělo před degenerativními onemocněními jako jsou cukrovka či laterální skleróza. Je velmi důležitý i pro správnou funkci imunitního systému, kardiovaskulárního systému (hlavně ochrana před ischemickou chorobou srdeční) a brání také oxidaci lipidů. V této studii se ukázalo, že další vlastností selenu je ochranný účinek na cholesterol.


Abychom měli z ořechů potěchu i užitek, můžeme si vyrobit domácí ořechové máslo a pomazánky, elixíry zdraví. Budou levnější než kupované a bez škodlivých "éček". Másla doma vyrobená z mletých ořechů a semen a stejně tak pomazánky představují luxus chutí a výživy. Můžeme je běžně používat místo klasického másla, margarínu, pomazánkových másel, smetanových sýrů a jiných pomazánek. Uspokojí i mlsouny coby sladká pochoutka, ale s tím rozdílem, že jsou mnohem zdravější a prospívají našemu tělu. V kvalitním mixéru je lze vyrobit během několika minut. Navíc si je můžeme ochutit přísadami, které máme rádi a vyhovují nám. Ale pozor! Oříšková másla a pomazánky jsou velmi (!!!) kalorické, byť zdravé. Měli bychom je konzumovat v rozumné míře jako součást vyvážené stravy.


Co se domácí výroby másel a pomazánek týče, existují min. 3 varianty

a)
Ta zdravá nám říká, že ořechy prohlédneme, přebereme a přímo vložíme do mixeru k dalšímu přímému zpracování.

b)
Jiná správná metoda nám sdělí, že ořechy min. na 2-3 hodiny namočíme do vlažné vody a pak je po osušení rozmixujeme. Přidáním vhodných ingrediencí jako jsou melasa, třtinový cukr, stevie, panenské oleje či koření vytvoříme ořechové máslo nebo pomazánku.

c)
Třetí varianta, (možná) chutnější, ale nezdravá, se odehrává v troubě nebo nedej Bože (!!!) v mikrovlnce! Tam prý máme ořechy před rozmixováním zahřát, aby získaly výraznější chuť. Pozor! Pečením v troubě se mnoho živin z ořechů poničí, pakliže necháte rozehřát troubu na 180 °C, ořechy rozprostřete na plech a 5 - 10 minut je tam ohříváte. Získají sice plnější oříškovou chuť, to je pravda, ale živin výrazně ubylo. Tyto ořechy se nutričně chovají spíše jako karcinogen. Pakliže ořechy kvůli vůni dokonce ohříváte v mikrovlnce, jsou následně úplně mrtvé a vy polykáte "chutné kamení". Po vychladnutí je snad do mixeru ani nesypejte, nic nemixujte, vyhoďte je. Tyhle ořechy už zdraví neprospějí!!!

Nyní již důležité zásady pro přípravu znáte, a každý z vás si sám svobodně vybere, jaký postup kdy a proč zvolí... :-)

Poznámka k velkovýrobě másel, resp. margarínů a olejů:
Víte, že margaríny i oleje jež v marketech kupujeme, jsou vyráběné za tak vysokých teplot, že jsou vlastně "přepálené"... Navíc jsou napěchované "éčky" aby měly barvu, dále "éčky" pro chuť, následují "éčka" pro vůni, pak "éčka" pro konzistenci, další "éčka" pro trvanlivost... atd. Jak může někdo vypustit z hlavy(!!!), natož do televize a jiných masmedií (!!!) myšlenku, že nám tyto produkty chrání srdce a prospívají zdraví, to nechápu. Respektive ano, chápu. Už dávno se totiž nejedná o zdraví obyvatel planety, ale o byznis chemických (tj. potravinářských a farmaceutických) konglomerátů. Takže když si zcela vyjímečně dopřejete sádlo nebo škvarky a vaše srdce a duše se tím potěší, je to počin méně škodlivý, než si celý rok chleba natíráte margarínem.




OŘECHOVÉ MÁSLO MIX

Suroviny:
mandle
lískové ořechy
vlašské ořechy
kešu ořechy
para ořechy
1 pl oleje z ořechů, např.lískový, vlašský, mandlový (ale většinou být přidáván nemusí)

Pracovní postup:
Po jedné hrsti či jednom hrnku (jak nám stav peněženky a čas dovolí) od každého druhu ořechů dáme společně do mísy a namočíme. Zalijeme vlažnou vodou a necháme namáčet celou noc, popř. alespoň 2-3 hodiny.

Pak vodu z ořechů přes bambusové či plastové cedítko slijeme (přidala bych ji do polévky, rozhodně výluh nevyliji!) a ořechy lehce na papírových ubrouscích nebo v čisté utěrce osušíme. Směs ořechů vložíme do mixeru a mixujeme, až se rozemleté oříšky začnou lepit na stěnu mixovací nádobky. Mixujeme tak dlouho, až má vzniklá hmota podobu hrubšího hustého krému. Pakliže je mixér výkonný, není potřeba přidávat žádný olej, protože ořechy ho při mixování pustí tak akorát.

Ořechové máslo přendáme do sklenice s víčkem, uzavřeme, opatříme štítkem s názvem a datem výroby a uložíme do lednice. Datum nejzazší spotřeby je zhruba 1 měsíc.

Obměna:
Když do procesu mixování přidáme namočené a následně vymačkané rozinky, případně i sezamové semínko, vznikne nám zdravá nasládlá pomazánka. Její trvanlivost je kratší. (Většinou se ovšem sní, než by se začala kazit.)




VLAŠSKO OŘECHOVÉ MÁSLO

Suroviny:
250 g jader vlašských ořechů
6 lžic javorového sirupu, melasy či třtinového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
2-3 lžíce rumu (nemusí být)

Pracovní postup:
Ořechy vložíme do mísy a namočíme. Zalijeme je vlažnou vodou a necháme namáčet celou noc, popř. alespoň 2-3 hodiny. Pak vodu z ořechů přes bambusové či plastové cedítko slijeme (přidala bych ji do polévky, rozhodně výluh nevyliji!) a ořechy lehce na papírových ubrouscích nebo v čisté utěrce osušíme. Směs ořechů vložíme do mixeru a mixujeme, až se rozemleté oříšky začnou lepit na stěnu mixovací nádobky. Mixujeme tak dlouho, až má vzniklá hmota podobu hrubšího hustého krému. Pakliže je mixér výkonný, není potřeba přidávat žádný olej, protože ořechy ho při mixování pustí tak akorát.

Ořechové máslo přendáme do sklenice s víčkem, uzavřeme, opatříme štítkem s názvem a datem výroby a uložíme do lednice. Datum nejzazší spotřeby je zhruba 1 měsíc.


Obdobným způsobem si můžeme vyrobit:

Mandlové máslo
Kešu máslo
Lískooříškové máslo
Makadamové máslo
Pekanové máslo
Pistáciové máslo
Máslo z dýňových semínek
Sezamové máslo (Tahini)
Máslo ze slunečnicových semínek
a jejich všeliké kombinace

Báječný článek na toto téma byl publikován zde:






OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 1

Suroviny:
200 g vlašských ořechů
8 sušených rajčat naložených v olivovém oleji
1 malá cibule
citronová šťáva
30 ml olivový olej (nejlépe je použít ten rajčatový)
petrželka

Pracovní postup:
Cibuli drobně nakrájíme, vložíme ji do misky a zalijeme olejem. Necháme půl hodiny odpočívat. Umeleme či rozmixujeme ořechy společně s cibulí a sušenými rajčaty naloženými v oleji. Osolíme, vmícháme sekanou petrželku a lžíci citrónové šťávy. Podáváme s toustovým či domácím chlebem.




OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 2

Suroviny:
1 šálek vlašských jáder
4 stroužky česneku
6 plátků toastového chleba
3 lžíce sezamového nebo oregánového oleje
ocet (jablečný ocet)
černý pepř mletý
himalájská nebo mořská sůl

Pracovní postup:
Ořechy rozmixujeme a smícháme s prolisovaným česnekem. Toustový chléb namočíme ve vodě, z nasáklého pečiva vymačkáme přebytečnou vodu a promícháme jej s ořechy. Přidáme olej, ocet, vymícháme do krému, který dochutíme solí a pepřem. Podáváme na topinkách.




OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 3

Suroviny:
100 g másla
100 g tvrdého sýra
55 g jader vlašských ořechů
5 g soli

Pracovní postup:
Změklé máslo osolíme a vyšleháme do pěny.
Přidáme na jemno nastrouhaný sýr, jemně mletá (tlučená) jádra vlašských ořechů a vše dobře promícháme.

Výrobu domácího másla ze šlehačky o polovinu levnějšího než při běžné koupi a zcela bez "éček" máme v receptáři zde:




OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 4

Suroviny:
1 lžíce slunečnicových či sezamových jader
3-4 lžíce vody, sojového mléka nebo mléka
2 lžíce mletých vlašských ořechů
1 lžička Vegety
150 g Tofu
kmín
šalvěj
majoránka
bazalka

Pracovní postup:
Do misky dáme rozmačkané tofu, ořechy, jádra slunečnice a zředíme vodou nebo mlékem. Pomazánku ochutíme vegetou a bylinkami. Vše dobře promícháme. Ořechovou pomazánku podáváme s oblíbeným pečivem.




OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 5

Suroviny:
2 hrsti hrubě umixovaných vlašských ořechů
1 česnekové pomazánkové maslo
1 stroužek lisovaného česneku
mořská sůl

Pracovní postup:
Suroviny smícháme a mažeme na oblíbené pečivo.




OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 6

Suroviny:
200 g vlašských ořechů
100 g brynzy čerstvé
100 g másla nebo pomazánkového másla
paprika červená mletá nebo i uzená
pažitka

Pracovní postup:
Ořechy nahrubo nasekáme. Máslo necháme změknout. Brynzu smícháme s máslem a přidáme ořechy. Pomazánku dochutíme mletou paprikou a sekanou pažitkou. Mažeme ji na plátky celozrnných rohlíků.




OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 7

Suroviny:
4 dl mletých vlašských ořechů
4 cibule
2 dl olivového nebo oregánového oleje
1 rajský protlak
feferonka
strouhanka
sůl

Pracovní postup:
Cibuli jemně nakrájíme, kdo chce, může si ji krátce spařit. Feferonku rovněž nakrájíme nebo společně s ořechy rozmixujeme. Přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s celozrnným pečivem.

Obměna:
Do směsi můžeme prolisovat i česnek.




OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 8

Suroviny:
200 g mletých ořechů
200 g měkkého tvarohu
8-10 lžic másla či sojanézy
koření "Životabudič"
sekaná petrželka a řeřicha
sůl

Pracovní postup:
V misce utřeme máslo s ořechy, kořením a solí. Vmícháme tvaroh s petrželkou a necháme vychladit. Podáváme na jednohubkách ozdobené kouskem tvrdého sýra.

Směs koření "Životabudič" máme v receptáři zde:


Výrobu domácího másla ze šlehačky o polovinu levnějšího než při běžné koupi a zcela bez "éček" máme v receptáři zde:



DOMÁCÍ SOJANÉZA

Suroviny:
kvalitní lněný olej (nebo sezamový, z vinných jader, ořechový)
med
citronová šťáva
mořská nebo himalájská sůl

Pracovní postup:
Suroviny našleháme tyčovým šlehačem do krému.

Obměna:
Pokud nemáme domácí sojanézu, můžeme použít tofu rozmixované se sojovým mlékem.



OŘECHOVÁ POMAZÁNKA 9

Suroviny:
1/2 hrnku vlašských ořechů rozmixovaných nebo nakrájených na jemné plátky
3 sýry Lučina
1 měkký tvaroh
3 stroužky česneku
sůl
bílý pepř
3 PL tatarky, majonézy nebo sojanézy

Pracovní postup:
Všechny suroviny rozmixujeme na jemnou pomazánku a nakonec vmícháme ořechy. Zdobičkou na dorty nastříkáme na plátky (domácí) francouzské bagety či toustu nebo domácího chleba.

Obměna:
Místo česneku použijeme strouhaný křen nebo Krenex.

Poznámka:
V pomazánce jsou obsaženy všechny látky a vitamíny prospěšné zdraví. Bílkoviny obsažené v tvarohu jsou důležitou stavební látkou pro tělo i kosti, česnek je proti chřipce, civilizačním chorobám a jarní únavě a ořechy jsou zdravé "na nervy". Po konzumaci této pomazánky nás hned tak něco nepoloží :-)




RAW DOMÁCÍ NUTELA

Suroviny:
200 g lískových oříšků suchých
4 vrchovaté lžíce kakaa
4-5 lžíc agáve nebo jiného tekutého sladidla
trochu libovolného rostlinného mléka

Pracovní postup:
Suroviny rozmixujeme v mixéru do hladké konzistence. Pokud by byla směs moc suchá, přilijeme trošku raw mléka nebo vody, aby se vytvořila mazlavější hmota. Uskladníme v lednici.




ZPŮSOBY UCHOVÁVÁNÍ OŘECHŮ

Způsobů jak uchovávat a uskladňovat ořechy existuje více. Mohou se skladovat podobně, jako jablíčka, dají se sušit, zamrazit, zavařit či naložit do medu.

My si dnes popíšeme nejběžnější způsob jejich uchovávání - sušení ořechů. Pro uchovávání ořechů vybíráme jen proschlé, nepoškozené ořechy bez zápachu či náznaku plísně. K dlouhodobému uskladňování je ideální ponechat ořechy ve skořápce, jež působí jako ochranná bariéra, které pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Také nevpustí dovnitř takové množství kyslíku, aby ořech začal žluknout. Ani skořápka nemusí být ještě dostatečnou zárukou. Projděte všechny ořechy, zda jsou opravdu neporušené, protože uvnitř plesnivějících ořechů vznikají toxické látky a nejsou vhodné ke konzumaci.

Ořechy vložíme do síta, krabičky či přepravné bedýnky tak, aby tvořily jednolitou vrstvu. Pro sušení je vhodné suché a teplé prostředí, klíčové je, aby byly ořechy na čerstvém ovzduší. Ideální pro ně je průvan. Mohou se ale sušit také u kamen, topení či trouby. Vysychají přibližně 6 týdnů. Potom ořechy zkontrolujeme a uložíme do rašlových pytlíků či pytlů, a ty zavěsíme na tmavé, suché a chladné místo. Dobře uskladněné ořechy vydrží až jeden rok.

Jádra ořechů, jež máme v kuchyni ozdobně uloženy v různých zavařovačkách či lahvích jsou pěkné, zdobné, ale ořechy na světle brzy podléhají žluknutí. Proto je obsah těchto sklenic určen k rychlé konzumaci a obnově náplně.



Zdroj:
Vlastní zkušenosti a oblíbené recepty.
http://evoluce5d.webnode.cz/news/konec-lekum-na-cholesterol-jedina-davka-techto-orechu-ho-snizi-na-30-dni/
http://slunecnyzivot.cz/2014/03/domaci-vyroba-masel-ze-seminek-a-orechu/
https://rawmania.cz/recepty/kremy-a-masla/item/138-nutella



Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada.
Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.


Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/elixir-zdravi-orechy
Děkuji za pochopení.




Červená řepa - Polévky

27. ledna 2017 v 18:18 Ž,SEZNAMY NÁVODŮ


ČERVENÁ ŘEPA - POLÉVKY






Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy se zeleninou a fazolemi
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-se-zeleninou-a-fazolemi

Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy, zelí a anglické slaniny
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-zeli-a-anglicke-slaniny



Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy s dýňovými semínky
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-s-dynovymi-seminky


Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy s fazolemi a brambory
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-s-fazolemi-a-brambory


Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy se zelím a klobáskou
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-se-zelim-a-klobaskou

Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy s Hokaido dýní a osmaženou houskou
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-s-hokaido-dyni-a-osmazenou-houskou




Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy s bramborami a fazolkami
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-s-bramborami-a-fazolkami

Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy na litevský způsob, studená
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-na-litevsky-zpusob-studena




Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/cervena-repa-polevky
Děkuji za pochopení.



Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy na litevský způsob, studená

27. ledna 2017 v 17:18 RECEPTY, VAŘENÍ


ČERVENÁ ŘEPA, POLÉVKY
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY NA LITEVSKÝ ZPŮSOB
(STUDENÁ)




Suroviny:
2-4 bulvy červené řepy
0,5 litru klasického neochuceného kefírového mléka
1 salátová okurka
2-3 vejce
zakysaná smetana
kopr
petrželka
sůl


Pracovní postup:
Očištěné neoloupané bulvy řepy uvaříme v osolené vodě doměkka a následně je necháme vychladnout. Když jsou bulvy studené, oloupeme je a nakrájíme na kousky. Ty vhodíme do hrnce, přilijeme polovinu kefíru a vše rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem. Pak přilijeme zbylé kefírové mléko, směs dochutíme pepřem a solí, důkladně zamícháme a dáme vychladit do lednice.

Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.

Když je polévka vychlazená, můžeme ji začít servírovat. Do talířů vložíme na nudličky nakrájenou salátovou okurku, zalijeme je studenou polévkou, doprostřed talíře dáme vrchovatou lžíci zakysané smetany a na ni čtvrtku uvařeného vejce. Na závěr vše posypeme čerstvě sekanou petrželkou a koprem.



Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/
cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-na-litevsky-zpusob-studena
Děkuji za pochopení.








Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy s bramborami a fazolkami

27. ledna 2017 v 16:45 RECEPTY, VAŘENÍ

ČERVENÁ ŘEPA, POLÉVKY
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S BRAMBORAMI A FAZOLKAMI



Suroviny:
4 bulvy červené řepy
6 brambor
zelené mražené fazolky
1 l vody nebo zeleninového vývaru
kmín
mořská sůl
3-4 lžíce mouky
lžička cukru
1 lžíce olivového oleje
pažitka nebo petrželka


Postup:
Řepu na odšťavňovači odšťavníme a šťávu pro posilu vlastního zdraví vypijeme. Odstředěnou mírně přisolenou sušinu z řepy povaříme v 0,5 l vývaru.

Do dalšího půl litru vývaru dáme vařit nakrájené oloupané brambory, fazolky a kmín. Směs osolíme.

Do části s vařenou řepnou drtí postupně přimícháváme mouku, zahustíme, provaříme a následně ji rozmixujeme tyčovým mixerem.

Když jsou brambory a fazolky měkké, smícháme je s krémovou řepnou částí. Podle chuti přisolíme, osladíme a pro zjemnění přidáme olej. Zdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou.


Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/
cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-s-bramborami-a-fazolkami
Děkuji za pochopení.






Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy s rýží

27. ledna 2017 v 15:55 RECEPTY, VAŘENÍ

ČERVENÁ ŘEPA, POLÉVKY
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S RÝŽÍ



Suroviny:
2-3 bulvy červené řepy
1l zeleninového vývaru
cibule
sojové mléko
olej
sůl
pepř
pažitka nebo petrželka


Postup:
V hrnci rozehřejeme olej, na něj nasypeme rýži a krátce osmahneme. Podlijeme částí vývaru a vaříme, až rýže změkne. V dalším hrnci krátce na cibulce osmahneme syrovou nakrájenou a oloupanou řepu. Podlijeme a řepu dusíme. Následně do vývaru přilijeme sojové mléko a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Do vzniklého krému přidáme vařenou rýži vč. vývaru a vše řádně promícháme. Polévku osolíme a opepříme.

Při servírování každou porci ozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.



Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/
cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-s-ryzi
Děkuji za pochopení.








Červ. řepa, polévky - Polévka z červené řepy s párkem

27. ledna 2017 v 15:31 RECEPTY, VAŘENÍ

ČERVENÁ ŘEPA, POLÉVKY
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S PÁRKEM




Suroviny:
2-3 bulvy červené řepy
brambory
1/2 hlávkového zelí
3 párky
1 cibule
1 l vody
olej
hladká mouka
sůl


Pracovní postup:
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, připravíme jíšku, kterou vodou naředíme na potřebné množství. Přidáme jemně nakrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a vše vaříme. Do hotové polévky přidáme uvařenou a oloupanou nastrouhanou červenou řepu a vložíme nakrájené párky. Dochutíme pepřem, solí a podáváme.


Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/
cerv-repa-polevky-polevka-z-cervene-repy-s-parkem
Děkuji za pochopení.





Červ. řepa, polévky - Polévka s červenou řepou a vločkami

27. ledna 2017 v 15:08 RECEPTY, VAŘENÍ

ČERVENÁ ŘEPA, POLÉVKY
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY S VLOČKAMI




Suroviny:
2-3 vařené oloupané bulvy červené řepy
2-3 mrkve
1-2 kedlubny
1 petržel
1/2 celeru
ovesné vločky
1l zeleninového masoxu
lžíce hladké mouky
máslo
mléko
vejce
petrželka nebo pažitka
sůl


Postup:
Kostku masoxu zalijeme vodou, přidáme do ní nakrájenou zeleninu, osolíme a vaříme. Později přidáme vločky a vaříme společně. Následně nastrouháme oloupanou vařenou řepu a vložíme ke směsi. Do horké polévky vmícháme mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Pro zjemnění do hotové polévky vkládáme máslo a jemně posekanou petrželku nebo pažitku.


Článek je možné šířit v nezkrácené, neupravené podobě všude,
vyjma sociální sítě Facebook. Na Facebooku článek nesmí být
kopírován, sdílen či jiným způsobem šířen.
Na Facebook lze sdělit pouze název článku a aktivní link k tomuto článku,
který je uveden níže.
Text i obrázky je možno použít pro nekomerční účely,
pokud bude připojena celá poznámka i s aktivním odkazem:
http://vsehochut-sveta-generator.blog.cz/1701/
cerv-repa-polevky-polevka-s-cervenou-repou-a-vlockami
Děkuji za pochopení.